A4 papier

A4 of beter bekent als een A4’tje is in Europa de meest voorkomende afmeting van papier. Het papier is erg gebruiksvriendelijk doordat het niet te groot en niet te klein voor standaard letters is. De letter vier duidt op het feit dat A4 viermaal verkleind is van één vel A0 oftewel precies één vierkante meter. Het cijfer achter de A is dus altijd afgeleid van de verkleining van een vel A0 papier.

Afmetingen en eigenschappen

Een A4 papiertje is 210 bij 297 milimeter. Het formaat was oorspronkelijk gedefineerd door een DIN-normering (DIN 476), echter tegenwoordig is dit ISO-216 geworden. De massa van een A4’tje betreft tachtig gram (toch zijn er ook andere gewichten mogelijk zoals: negentig, honderd, honderdtwintig, honderdzestig of tweehonderd gram). Dit zijn de internationale standaarden voor het formaat en gewicht van een vel A4 papier. Alleen buiten Europa en Japan wordt een andere standaard gebruikt. Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten waar een US Letter wordt gebruikt.

Print papier

Een A4’tje staat ook bekend omdat het vooral als print of kopieer papier wordt gebruikt. De meeste printers kunnen namelijk slechts A4 papier printen. A4 papier is gemakkelijk verkrijgbaar. Per pak (ongeveer 250 vellen) kost kopieer papier ongeveer twee euro. Lees meer op Maatmeten.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.