Mobiele airco tegen de hitte

Mobiele airco

Sinds de lange warme zomer van 2018, en recordwarmte in de zomer van 2019 van meer als veertig graden Celsius, beseffen we allemaal dat de lucht koelen middels een airconditioning geen overbodige luxe is. In huis of in het bedrijf temperaturen van ver in de twintig graden gaat ten koste van de productie, naast dat het niet comfortabel is. De oplossing is een mobiele airco aanschaffen en plaatsen waar het wel koeler mag worden tijdens warme zomerdagen. Maar waar moet je op letten en wat kan een mobiele airco nog meer dan de lucht koelen? In deze blog wat informatie over de mobiele airco.

Optimaal

Een dure of voordelige mobiele airco kan slechter gaan functioneren door verschillende zaken, daarom eerst enkele tips om het apparaat optimaal te laten functioneren. Een mobiele airco is niet in alles te vergelijken met precies het tegenovergestelde van een kachel. Met een kachel kun je een koele ruimte snel opwarmen, maar met een mobiele airco kun je niet snel een warme ruimte koelen. Met een mobiele airco kun je meer de ruimte koel houden. Bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg, als de koelte van de nacht er nog is, in het kantoor de ramen en deuren open totdat het buiten warm wordt. Dan de ramen en deuren sluiten en direct de airco aan. De mobiele airco houdt het kantoor koel en maakt het niet koel. En om bij dat kantoor te blijven, het is van belang dat het kantoor goed geïsoleerd is. Bij isoleren denken de meeste mensen aan in de winter de warmte binnen houden en zo de gasrekening drukken. Maar tijdens warme zomerdagen werkt het andersom; het houdt de koelte binnen en de warmte buiten. En natuurlijk drukt die goede isolatie in dit geval de elektriciteitsrekening van het kantoor. Wat ook van belang is, is dat de mobiele airco goed onderhouden is. Vaak heeft deze een lekbak voor condenswater, leeg deze regelmatig, en ook vaak heeft een mobiele airco luchtfilters, zorg dat die schoon zijn. En met deze algemene richtlijnen werkt een mobiele airco optimaal.

Capaciteit

Iedere mobiele airco heeft z’n specificaties. Dat betekent dat één mobiele airco een ruimte van een bepaalde grote koel kan houden. Vaak wordt de grote aangegeven in vierkante meters, of nog beter, in kubieke meters ruimte. Probeer rekening te houden met die capaciteit bij aanschaf. Dat het later in de praktijk anders gaat; zo gaan al de mobiele airco’s over de dertig vierkante meter, en is een slaapkamer kleiner als dertig vierkante meter, is dan op te vangen door het apparaat wat zachter te zetten. Maar andersom; dus een veel te grote ruimte koelen, dan moet de mobiele airco constant op de volle capaciteit werken, en dat gaat ten koste van de levensduur. En als het dan ook nog een slecht geïsoleerde ruimte is of een ruimte die al warm is of beide, dan kan de mobiele airco het niet aan. Dan is er alleen koelte vlak voor het apparaat waar de lucht eruit komt. Bij een ondercapaciteit van het apparaat vervalt ook een andere functie van de mobiele airco. De meeste mobiele airco’s zuiveren zeer ingenieus schadelijke stoffen uit de lucht zoals fijn stof en schimmels. Maar dan moet de mobiele airco wel in een ruimte staan wat het kan behappen, en niet in een te grote ruimte.

Aanschaffen

Het is het beste om de koop van een mobiele airco niet uit te stellen. Teveel mensen wachten eerst totdat die hittegolf feit is, en gaan dan pas kijken. Vaak zijn op veel plaatsen al heel wat modellen uitverkocht. Als je bijtijds gaat kijken wat er te koop is, en ook voor de warme zomerdagen overgaat tot de koop heb je alle keus. De prijzen variëren enorm. Als richtlijn; een mobiele airco met een normale capaciteit maar wel met zo’n goed luchtfiltersysteem gaat ongeveer vanaf 300 euro oplopend tot in de 800 euro. Allen is wel waar voor hun geld, ga er maar vanuit dat de duurdere modellen langer meegaan en beter werken. En houd er rekening mee met dat terugverdienen; een slechtere nachtrust door warmte of een te benauwde werkplek gaat ten koste van je vitaliteit en productiviteit. We weten na ronduit hete zomers wat teveel warmte met ons doet, en wat we er tegen kunnen doen. Gelukkig zijn er prima oplossingen te koop; een mobiele airco naast je bureau en in de slaapkamer die de lucht koelt en filtert. Nu is het alleen nog maar kiezen uit welk model, wat het apparaat allemaal kan, en hoeveel capaciteit.