De recurve boog, een modern traditioneel wapen, heeft meerdere pijlen op zijn boog

De recurve boog, is zowel een jacht- als sportboog. Dit wapen werd eeuwenlang gebruikt door Chinezen, Turken en Mongolen en later ook door bewoners in het gebied rondom de Middellandse Zee.

De recurve boog werd geïntroduceerd in de handboogsport. De recurve boog is het eerste wapen als men gaat boogschieten bij een vereniging. Het reglement bepaalt welke accessoires tijdens het uitoefenen van deze sport zijn toegestaan. Inmiddels is het boogschieten een bekend sportonderdeel op de Olympische Spelen geworden.

De recurve boog is te herkennen aan de uiteinden, die namelijk van de boogschutter teruggebogen (recurve) zijn. De lengte van de boog varieert van 120 cm tot 160 cm. De lengte van de werparmen en het middenstuk is bepalend voor respectievelijk de potentiële energie en de snelheid van de boog bij het afschieten van de pijl. Bij de aanschaf van een recurve boog is het van belang dat de werparmen in verhouding zijn met de treklengte van de schutter.

De website toont een recurve boog, waarvan diverse onderdelen demontabel zijn. De boog kan met verschillende onderdelen uitgebreid worden, zoals een vizier, de pijloplegger, een button voor de optimalisatie van de afgeschoten pijl en stabilisatoren voor de juiste balans van de boog. Ook zijn er voorzieningen als schokdempers, een beveiliging om de boog te spannen en een arm- vinger- en borstbeschermer tegen de terugslag. Verder valt te denken aan een pijlkoker en een boogstandaard om het wapen veilig op te stellen na gebruik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.